Myšlenkové mapy

Představujeme vám pojem myšlenková mapa od jejího tvůrce Tonyho Buzana. Myšlenkové mapy jsou nejefektivnější pomůckou pro přemýšlení. Neuvěřitelně vylepší inteligenci, kreativitu, komunikační dovednosti, koncentraci a paměť. Tyto mapy přivedl na svět Tony Buzan, přední světová autorita v oblasti výzkumu mozku a vzdělávání. Jde o převratnou techniku, která způsobila bouři ve školství i byznysu. Ať už jsou myšlenkové mapy používání k jakémukoliv cíli, mohou pomoci svému uživateli myslet jasně, kreativně a originálně, řešit problémy a rozhodovat se bez pochybování, plánovat, přesvědčovat, vyjednávat, učit se, uspořádávat a hlavně ovládat svůj život.

Co je myšlenková mapa?

  • Snadný způsob, jak dostat informace do mozku a opět je z něj jednoduše vyvolat
  • Nový typ studia a opakování, který je rychlý a funguje
  • Způsob psaní poznámek, který není nudný.

Banner efektivní učení

 

Čím víc smyslů se do učení zapojí, tím líp se vše zapíše do mozku. Objevovat, zkoumat, tvořit, zapojit ruce a fantazii – to vše funguje líp než jen poslouchat výklad učitele. Lidé si za 3 dny pamatují jenom 10 % informace, kterou slyšeli. Ale když k té samé informaci přidáte odpovídající obrázek, vybaví si z ní až 65 %. Při klasickém ručním psaní a kreslení se aktivují důležitá centra v mozku, která koordinují další části těla. Vyplňováním běžných pracovních sešitů se o tuto důležitou mozkovou činnost ochudíte. Čím více tedy budete psát a kreslit, tím víc bude váš mozek trénovaný. Při psaní a kreslení se navíc zapojuje až 500 svalů, které spolu musí spolupracovat. Dochází tak k rozvoji grafomotorických funkcí, což je naprosto klíčové pro zdravý vývoj mozku, a to nejen u dětí!

Mozek se dělí na dvě poloviny, které pracují odlišným způsobem. Levá polovina mozku se využívá při přemýšlení o slovech, číslech a seznamech. Pravá polovina mozku je aktivní, když využíváte svou představivost, při denním snění, při vnímání barev nebo při provozování nějaké rytmické činnosti.

levá a pravá hemisféra

Běžným psaním slov a čísel do řádků nevyužíváte svůj mozek a paměť naplno a to je velká škoda. Váš mozek myslí a pamatuje si v obrazech. Je to přirozené. Snadno to sami poznáte, když si řeknete třeba slovo „můj dům“…..vybaví se vám slovo napsané na papíře nebo si v duchu představíte obraz vašeho domu?

mozek levá pravá

Stejně tak to poznáte podle toho, jak vám fotografie ve vašich albech, knihách nebo časopisech okamžitě vyvolají určité vzpomínky. Chcete-li si tedy cokoliv zapamatovat, nejlepší způsob, jak to udělat, je nakreslit si obrázek.

 

Nechte děti tvořit vlastní učebnice!

Pomocí myšlenkových map si zapíší učivo přímo do své paměti a nejenom do sešitu!

 

Mohlo by vás zajímat:

banner - o mně - bublina odrážka  Jak vytvářet myšlenkové mapy

banner - o mně - bublina odrážka TRÉNINK myšlenkového mapování ZDARMA

 

  

TLAČÍTKO5

 

Chcete dostávat další tematické šablony ZDARMA?

Přihlaste se k NEWSLETTERU přímo pod tímto článkem!

 

 

 Zdroj: Tony Buzan – Myšlenkové mapy pro děti: Rychlá cesta k úspěchu nejen ve škole, Myšlenkové mapy pro děti: Efektivní učení

 

Zpět do obchodu