Jak vytvářet myšlenkové mapy?

Zdravý úsudek žáků a používání vlastního rozumu a mozku je mnohdy více než správně vyplněný odstavec v předtištěné cvičebnici.

Pojďme společně pomoci dětem objevit kouzlo myšlenkového mapování a používat mozek na maximum!

 

Myšlenkové mapy udržují vaši pozornost soustředěnou na hlavní téma a s ním spojené myšlenky. Pomáhají vám používat obě poloviny mozku tak, že se nakonec od učení neodtrhnete. Více o myšlenkových mapách se dozvíte na našem blogu (zde). Vytváření myšlenkových map je velice jednoduché a zvládne to každý, bez ohledu na věkovou skupinu či osobní dovednosti. 

Jak vytvářet myšlenkové mapy?

  • Používejte čistý list nelinkovaného papíru a barevné tužky. Papír umístěte na šířku, podvědomě si tím rozšíříte hranice.
  • Uprostřed stránky namalujte centrální obrázek, který shrnuje hlavní téma. Může to být třeba i barevný nápis (např. "VYJMENOVANÁ SLOVA")
  • Pro každou hlavní myšlenku týkající se tématu nakreslete tlustou zakřivenou čáru vycházející z obrázku uprostřed stránky. Tyto klíčové větve  představují hlavní kapitoly či myšlenky ústředního tématu. 
  • Pojmenujte každou z těchto myšlenek, a chcete-li, znázorněte každou malým obrázkem – tak využijete obě strany mozku. Nezáleží na tom, jak hezký obrázek bude. Jde o váš osobitý styl, který ať je jaký chce, funguje ve váš prospěch. 
  • Od každé z těchto hlavních myšlenek můžete nakreslit další čáry. Tyto větve druhé úrovně představují detaily.

mapa 1

 Rady a typy:

  • Používejte hodně barev, ideálně pro každou větev jinou. Nebo můžete barevně odlišit pozadí za jednotlivými větvemi. Jednotlivé myšlenky se tak na první pohled utřídí a uspořádají. 
  • Nebojte se čáry patřičně zkřivit. Mohou být špičaté, vlnkovité, zužující se......
  • Kreslete to, co vás napadne jako první, i když to zrovna s tématem nesouvisí. Vůbec nevadí, když si například ke zvířatům žijícím v severním ledovém oceánu přikreslíte zmrzlinu! Mrož je savec žijící na severu, ale Mrož je také výborný nanuk! Všeobecně platí, že čím legračnější a zajímavější obrázek vás napadne, tím lépe pak funguje při vyvolávání tématu z paměti.
  • Jednotlivé větve také můžete spojovat mezi sebou, nalézat a zdůrazňovat tak další souvislosti.
  • Trénujte...všude a pořád! Mapujte vše kolem vás. Když zrovna nebudete mít k dispozici papír a tužku, alespoň si představujte, jak byste nějakou věc nebo situaci, kterou právě vidíte, mohli jednoduše zakreslit nebo zapsat do myšlenkové mapy.

 

Nechte děti tvořit vlastní učebnice!

Pomocí myšlenkových map si zapíší učivo přímo do své paměti a nejenom do sešitu!

TLAČÍTKO5

 

Zdroj a ilustrace: Tony Buzan – Myšlenkové mapy pro děti: Rychlá cesta k úspěchu nejen ve škole, Myšlenkové mapy pro děti: Efektivní učení

Zpět do obchodu